Hellenic Heart-Lung Transplant Association Η ιστοσελιδα της Σκυτάλης, του Πανελληνιου Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς-Πνευμόνων
Διαδικασία της Μεταμόσχευσης Πνεύμονα

Για τη διαδικασία της Μεταμόσχευσης Πνεύμονα αντιγράφουμε με ελεύθερη απόδοση από την ιστοσελίδα: http://g.elobot.co.uk/katigoria/pnevmones-kai-anapnoi-anapnoi/metamoschefsi-pnevmona-diadikasia






Τι είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα;

Μια μεταμόσχευση πνεύμονα είναι μια χειρουργική διαδικασία που εκτελείται για την αφαίρεση ενός ή δύο ασθενών πνεύμονες από έναν ασθενή και να την αντικαταστήσει με μια υγιή από άλλο άτομο. Η πλειοψηφία των πνευμόνων που μεταμοσχεύονται προέρχονται από νεκρούς δότες οργάνων. Αυτό το είδος της μεταμόσχευσης ονομάζεται πτωματική μεταμόσχευση. Υγιείς, ενήλικες μη καπνιστές μπορεί να είναι σε θέση να δωρίσουν ένα μέρος (ένα λοβό) ή έναν από τους πνεύμονές τους. Αυτό το είδος της μεταμόσχευσης ονομάζεται ζώσα μεταμόσχευση. Τα άτομα που μπορούν να δωρίσουν ένα μέρος του πνεύμονα μπορούν να ζήσουν υγιείς ζωές με το υπόλοιπο ιστό των πνευμόνων.

 

Διάφοροι τύποι των διαδικασιών μεταμόσχευσης πνευμόνων περιλαμβάνουν μεταμόσχευση ενός πνεύμονα, μεταμόσχευση δύο πνευμόνων και καρδιάς-πνευμόνων μεταμόσχευση (μεταμόσχευση όπου οι δύο πνεύμονες και η καρδιά λαμβάνονται από έναν και μόνο δότη ). Ο τύπος της διαδικασίας που εκτελείται εξαρτάται από την ασθένεια του λήπτη.

 

Ανατομία των πνευμόνων

Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από τα όργανα που εμπλέκονται στις αλληλεπιδράσεις των αερίων, και αποτελείται από τα:

 

·         μύτη

·         φάρυγγας

·         λάρυγγας

·         τραχεία

·         βρόγχοι

·         πνεύμονες

 

Το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα περιλαμβάνει τα τμήματα:

·          

·         μύτη

·         ρινική κοιλότητα

·         ηθμοειδές κυψέλες αέρα

·         μετωπική ιγμόρεια

·         ιγμόρειο

·         λάρυγγας

·         τραχεία

 

Το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα περιλαμβάνει τους πνεύμονες, τους βρόγχους και τις κυψελίδες.

 

Ποιες είναι οι λειτουργίες των πνευμόνων;

Οι πνεύμονες λαμβάνουν το οξυγόνο για τα κύτταρα που χρειάζονται για να ζήσουν και να εκτελούν τις συνήθεις λειτουργίες τους. Οι πνεύμονες επίσης βοηθούν στο να απαλλαγούμε από το διοξείδιο του άνθρακα, ένα απόβλητο προϊόν των κυττάρων του σώματος.

 

Οι πνεύμονες είναι ένα ζεύγος οργάνων σχήματος κώνου κι αποτελούνται από σπογγώδη, ροζ-γκρι ιστού. Καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του χώρου στο στήθος, ή στον θώρακα (το μέρος του σώματος μεταξύ της βάσεως του λαιμού και του διαφράγματος). Οι πνεύμονες είναι τυλιγμένοι σε μια μεμβράνη που ονομάζεται τον υπεζωκότα. Οι πνεύμονες διαχωρίζονται ο ένας από τον άλλον από το μεσοθωράκιο, μια περιοχή που περιέχει τα ακόλουθα:

 

·         την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία της

·         τραχεία (τραχεία)

·         οισοφάγος

·         θύμος

·         λεμφαδένες

·          

·         Ο πνεύμονας έχει τρία τμήματα, που ονομάζονται λοβοί. Ο αριστερός πνεύμονας έχει δύο λοβούς. Όταν αναπνέουμε, ο αέρας εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης ή του στόματος. Στη συνέχεια ταξιδεύει κάτω από το λαιμό μέσω του λάρυγγα (κιβώτιο φωνής) και της τραχείας και πηγαίνει στους πνεύμονες μέσα από σωλήνες που ονομάζονται βρόγχοι. Ένα κύριο στέλεχος-βρόγχος οδηγεί στο δεξιό πνεύμονα και ένας στον αριστερό πνεύμονα. Στους πνεύμονες, το κύριο στέλεχος βρόγχων χωρίζεται σε μικρότερους βρόγχους και ακολούθως σε ακόμη μικρότερους σωλήνες που ονομάζονται βρογχιόλια. Τα βρογχιόλια καταλήγουν σε μικροσκοπικούς σάκους αέρα που ονομάζονται κυψελίδες.

Λόγοι για τη διαδικασία μεταμόσχευσης

Η μεταμόσχευση πνεύμονα μπορεί να συνιστάται για τα άτομα που έχουν σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων που δεν μπορεί να βελτιωθεί με μέγιστη ιατρική θεραπεία και των οποίων το προσδόκιμο ζωής χωρίς μεταμόσχευση είναι μικρό. Μεταμοσχεύση πνεύμονα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες από νεογέννητα έως ενήλικες, γενικά μέχρι την ηλικία των 65 αλλά και σε πιο μεγάλες ηλικίες αναλόγως των κανόνων που υιοθετεί το κάθε μεταμοσχευτικό πρόγραμμα. Μία μεταμόσχευση πνεύμονα μπορεί να εκτελείται για τις ακόλουθες ασθένειες:

 

·         σοβαρή κυστική ίνωση (CF) - μια κληρονομική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μία ανωμαλία στους αδένες που παράγουν τον ιδρώτα και βλέννα. Είναι χρόνια, προοδευτική, και είναι συνήθως θανατηφόρος.

·         βρογχοπνευμονική δυσπλασία ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) - ένας όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα νόσων του πνεύμονα που μπορεί να παρεμβαίνουν στην ομαλή αναπνοή

·         πνευμονική υπέρταση - αυξημένη πίεση στις αρτηρίες των πνευμόνων

·         καρδιακά ελαττώματα ή καρδιακή νόσο που επηρεάζει τους πνεύμονες (μπορεί να απαιτεί μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων)

·         πνευμονική ίνωση (ουλές των πνευμόνων)

·         κάποιες κληρονομικές ασθένειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες

·         άλλες νόσοι που προκαλούν σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες, όπως η σαρκοείδωση, ιστιοκύττωση, ή lymphangioleiomyomatosis

 

Ωστόσο, δεν απαιτούν όλες οι περιπτώσεις των ασθενειών αυτών μεταμόσχευση πνεύμονα. Η μεταμόσχευση πνεύμονα δεν συνιστάται ως θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για το γιατρό σας να σας συστήσει σε μεταμόσχευση πνευμόνων.

 

Κίνδυνοι από τη διαδικασία της μεταμόσχευσης

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Ορισμένες επιπλοκές από μεταμόσχευση πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, τα ακόλουθα:

·         αιμορραγία

·         λοίμωξη

·         απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων στο νέο πνεύμονα (ων)

·         απόφραξη των αεραγωγών

·         σοβαρό πνευμονικό οίδημα (υγρού στον πνεύμονα)

·         θρόμβων στο αίμα

 

Ο νέος πνεύμονας μπορεί να απορριφθεί. Απόρριψη είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε ένα ξένο αντικείμενο ή ιστό. Όταν ένας νέος πνεύμονας μεταμοσχευθεί στο σώμα ενός παραλήπτη, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ό, τι αντιλαμβάνεται ως απειλή και επιτίθεται στο νέο όργανο, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η μεταμόσχευση πνεύμονα είναι ευεργετική. Για να καταστεί δυνατό τα μεταμοσχευμένα όργανα να επιβιώσουν σε ένα νέο σώμα, ανοσο-κατασταλτικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται για να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αποδεχθεί το μόσχευμα και να μην του επιτίθεται ως ξένο αντικείμενο.

 

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της απόρριψης έχουν παρενέργειες. Οι ακριβείς παρενέργειες θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα φάρμακα που λαμβάνονται. Αντενδείξεις για μεταμόσχευση πνεύμονα περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, τα ακόλουθα:

 

·         τρέχουσα ή επαναλαμβανόμενη μόλυνση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά

·         μεταστατικός καρκίνου - καρκίνος που έχει εξαπλωθεί από την κύρια θέση του σε μία ή περισσότερες πρόσθετες θέσεις στο σώμα

·         σοβαρή καρδιακή νόσος ή άλλα ιατρικά προβλήματα που εμποδίζουν την ικανότητα να ανεχθεί ο ασθενής την χειρουργική διαδικασία

·         σοβαρές νόσους, άλλες από νόσο των πνευμόνων, που δεν θα βελτιωθούν μετά από μεταμόσχευση

·         μη συμμόρφωση με την θεραπευτική αγωγή

·          

Μπορεί να υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, ανάλογα με την ειδική ιατρική ασθένεια σας. Να είστε βέβαιος να συζητήσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες έχετε με το γιατρό σας πριν από τη διαδικασία.

 

Πριν από τη διαδικασία

Ο κάθε υποψήφιος λήπτης μπαίνει σε λίστα αναμονής σε κάποιο πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Πνεύμονα. Οι (πτωματικοί) δότες αναφέρονται με τη σειρά τους στον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της χώρας (όπως ο ΕΟΜ) κι από εκεί στους αντίστοιχους Διεθνείς Οργανισμούς (όπως η EUROTRANSPLANΤ).

 

Λόγω του ευρέος φάσματος των πληροφοριών που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της επιλεξιμότητας για μεταμόσχευση, η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται από μια ομάδα μεταμόσχευσης. Η ομάδα περιλαμβάνει χειρουργούς μεταμόσχευσης, μια πνευμονολόγο μεταμόσχευσης (γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία των πνευμόνων), μία ή περισσότερες νοσοκόμες μεταμόσχευσης, αναισθησιολόγο, μια κοινωνική λειτουργό και έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο

 

Συστατικά της διαδικασίας αξιολόγησης μεταμόσχευσης περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, τα ακόλουθα:

 

·         ψυχολογικής και κοινωνικής αξιολόγησης: Ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα που εμπλέκονται σε μεταμόσχευση οργάνων, όπως το άγχος, οικονομικά θέματα, καθώς και την υποστήριξη από την οικογένεια και / ή άλλα σημαντικά θέματα αξιολογούνται. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την έκβαση της μεταμόσχευσης.

·         αιματολογικές εξετάσεις: Οι εξετάσεις αίματος εκτελούνται για να βοηθήσουν να βελτιωθούν οι πιθανότητες ότι το όργανο του δότη δεν θα απορριφθεί.

·         διαγνωστικές εξετάσεις: Διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να γίνουν για να αξιολογηθούν οι πνεύμονές σας, καθώς και τη συνολική κατάσταση της υγείας σας. Οι δοκιμές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT scan), δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας, βιοψία πνεύμονα, και οδοντιατρικές εξετάσεις. Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν ένα τεστ Παπανικολάου, γυναικολογική αξιολόγηση, και μια μαστογραφία.

·         άλλα παρασκευάσματα: Αρκετά εμβόλια θα δοθούν για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων που μπορούν να επηρεάσουν τους μεταμοσχευμένους πνεύμονες. Επιπλέον, οι λήπτες μεταμόσχευσης πνευμόνων που καπνίζουν πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα και να είναι χωρίς νικοτίνη για αρκετούς μήνες προτού τεθούν στη λίστα μεταμόσχευσης.

·          

Η ομάδα μεταμόσχευσης θα εξετάσει όλες τις πληροφορίες από τις συνεντεύξεις, το ιατρικό σας ιστορικό, τη φυσική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό επιλεξιμότητας σας για μεταμόσχευση πνεύμονα.

 

Μόλις γίνει αποδεκτός ο ασθνεής ως υποψήφιος μεταμόσχευση, θα τοποθετηθεί στη λίστα για μεταμόσχευση. Όταν ένα όργανο από δότη είναι διαθέσιμο, οι αποδέκτες των πνευμόνων επιλέγονται με βάση τον τύπο του αίματος, τη γεωγραφική θέση (απόσταση μεταξύ δότη και λήπτη), και το πνευμονικό σκορ προτεραιότητας.. Η βαθμολογία βασίζεται στο βαθμό ιατρικού επείγοντος και όχι στο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής. Ο ασθενής θα ειδοποιηθεί να έρθει στο νοσοκομείο αμέσως, έτσι ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί για τη μεταμόσχευση.

 

Αν είναι να λάβει ένα πνεύμονα από ζώντα δότη, η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει σε μια προγραμματισμένη ώρα. Ο δυνητικός δότης (ες) πρέπει να έχει ένα συμβατό τύπο αίματος και να είναι σε καλή υγεία. Ένα ψυχολογικό τεστ θα διεξαχθεί για την εξασφάλιση ο δότης είναι άνετα με την απόφαση.

 

Τα ακόλουθα βήματα θα προηγηθούν της μεταμόσχευσης:

·          

·         Ο γιατρός θα εξηγήσει τη διαδικασία να θα προσφέρει την ευκαιρία να υποβληθούν οποιεσδήποτε ερωτήσεις που μπορεί να έχει ο ασθενής σχετικά με τη διαδικασία. Θα ζητηθεί να υπογράψει ο ασθενής ένα έντυπο συγκατάθεσης που δίνει την άδειά για να κάνει τη χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής πρέπει να διαβάσει το έντυπο προσεκτικά και να κάνει ερωτήσεις αν κάτι δεν είναι σαφές. Στην περίπτωση της μεταμόσχευσης οργάνων, θα λάβετε ειδοποίηση έγκαιρα ότι ένας (οι 2) πνεύμονα(ες) έχει (ουν) γίνει διαθέσιμοι. Μπορείτε να λάβετε ένα ηρεμιστικό πριν από τη διαδικασία για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Η περιοχή γύρω από το χειρουργικό χώρο θα ξυριστεί. Με βάση την ιατρική ασθένεια σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει άλλη ειδική προετοιμασία.

Κατά τη διαδικασία

Μεταμόσχευση πνεύμονα απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη νόσο σας και τις πρακτικές του γιατρού σας. Γενικώς, μια μεταμόσχευση πνευμόνων ακολουθεί τη διαδικασία αυτή:

 

1.     Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία.

2.     Θα σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα και θα δοθεί ένα φόρεμα για να φορέσετε.

3.     Η ενδοφλέβια (IV) γραμμή θα τοποθετηθεί στο χέρι σας. Πρόσθετοι καθετήρες θα πρέπει να εισαχθούν στο λαιμό και τον καρπό σας για να παρακολουθείται η κατάσταση της καρδιάς σας και η αρτηριακή πίεση, καθώς και για τη λήψη δειγμάτων αίματος. Εναλλακτικές τοποθεσίες για τους πρόσθετους καθετήρες περιλαμβάνουν την υποκλείδια (κάτω από την κλείδα) και την περιοχή της βουβωνική χώρα.

4.     Κατόπιν θα τοποθετηθείτε πάνω σε ένα τραπέζι. Η θέση σας θα εξαρτηθεί από το είδος της διαδικασίας που πρέπει να εκτελεστεί. Για μονή μεταμόσχευση πνεύμονα, θα τοποθετείται στην πλευρά απέναντι από την πλευρά του μοσχεύματος. Για διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα, θα βρίσκεσται στην πλάτη σας με τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας.

5.     Ένας καθετήρας θα εισαχθεί στην ουροδόχο κύστη σας να στραγγίξει τα ούρα.

6.     Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης πνεύμονα θα γίνει, ενώ είστε κοιμισμένοι υπό γενική αναισθησία. Ένας σωλήνας θα εισαχθεί μέσα από το στόμα σας στους πνεύμονές σας. Ο σωλήνας θα πρέπει να συνδέεται με ένα αναπνευστήρα που θα αναπνέει για εσάς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

7.     Ο αναισθησιολόγος θα παρακολουθεί συνεχώς το ρυθμό της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του οξυγόνου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

8.     Το δέρμα πάνω από την χειρουργική θέση θα καθαριστεί με αντισηπτικό διάλυμα.

9.     Ο γιατρός θα κάνει μια τομή στο στήθος. Για μεταμόσχευση μονού πνεύμονα, η τομή θα γίνεται από την πλευρά του πνεύμονα που θα μεταμοσχευθεί. Για μια διπλή μεταμόσχευση, η τομή θα γίνει οριζόντια πέρα ​​από το στήθος κάτω από τους μαστούς.

10.  Οι νοσούντες πνεύμονες θα αφαιρεθούν προσεκτικά και θα αντικατασταθούν από τους πνεύμονες του δότη. Ανάλογα με την υποκείμενη νόσο των πνευμόνων σας και τον τύπο του μοσχεύματος, μπορεί να τοποθετηθείτε σε μία μηχανή καρδιοπνευμονικού μπαϊπάς (μηχανή καρδιάς-πνεύμονα) που διατηρεί την κυκλοφορία και την παροχή οξυγόνου στο σώμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

11.  Τα αιμοφόρα αγγεία των νέων πνευμόνων και των αεραγωγών θα πρέπει να συρραφούν. Για μια διπλή μεταμόσχευση, οι πνεύμονες θα συνδεθούν ένα-ένας.

12.  Η τομή θα πρέπει να κλειστεί με ράμματα ή χειρουργικούς συνδετήρες.

13.  Αποστειρωμένοι επίδεσμοι θα εφαρμοστούν στην τομή.

14.  Ένας ή περισσότεροι σωλήνες θώρακος θα τοποθετηθούν στο στήθος για να αφαιρεθεί ο αέρας το υγρό και το αίμα από τη χειρουργική θέση και για να επιτραπεί στους νέους πνεύμονες να επεκταθούν πλήρως.

15.  Ενας επισκληρίδιος καθετήρας για τη χορήγηση παυσίπονου φαρμάκου μπορεί να εισαχθεί στην πλάτη σας πριν φύγετε από το χειρουργείο.

 

Μετά τη διαδικασία

Στο νοσοκομείο:

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής θα μεταφερθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) όπου θα παρακολουθείται για μερικές ημέρες ανάλογα με την κατάσταση του ασθενο. Θα συνδέεται με οθόνες που θα εμφανίζουν τις ζωτικές μετρήσεις (το ηλεκτροκαρδιογράφημα, την αρτηριακή πίεση, άλλες μετρήσεις πίεσης, το ρυθμό της αναπνοής, και το επίπεδο οξυγόνου). Η επέμβαση μεταμόσχευσης πνεύμονα απαιτεί διαμονή στο νοσοκομείο 7 έως 14 ημέρες ή και περισσότερο αν χρειαστεί ανάλογα με το τι επιπλοκές θα παρουσιασθούν. Πιθανότατα θα υπάρχει ένας σωλήνας στο λαιμό ώστε να υποβοηθείται η αναπνοή μέχρι ο ασθενής να είναι αρκετά σταθερός για να αναπνέει μόνος. Δείγματα αίματος θα λαμβάνονται συχνά για να παρακολουθείται η κατάσταση του νέου πνεύμονα (ων), καθώς και άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως τα νεφρά, το ήπαρ, και το σύστημα του αίματος. Καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων σταδιακά μειώνεται ώστε ο ασθενής να απογαλακτιστεί ανάλογα με την ανοχή που δείχνει. Μπορεί να λάβει αναλγητικά φάρμακα, όπως απαιτείται και καθώς η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί σας, μπορεί να αρχίσει να πίνει υγρά. Η διατροφή σταδιακά θα προχωρήσει σε πιο στερεές τροφές. Τα ανοσοκαταστολτικά (αντι-απόρριψης) φάρμακα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο ασθενής λαμβάνει τη βέλτιστη δόση και τον καλύτερο συνδυασμό των φαρμάκων. Νοσηλευτές κι αναπνευστικοί θεραπευτές φυσικά θα συνεργαστούν με τον ασθενή ξεκινώντας την φυσικοθεραπεία και ασκήσεις αναπνοής. Όταν ο γιατρός σας αισθάνεται ότι ο ασθενής είναι έτοιμος, θα πρέπει να μετακινηθεί από τη ΜΕΘ σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο σε τακτική νοσηλευτική μονάδα. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να προοδεύει εδώ. Η δραστηριότητά του ασθενή θα αυξάνεται σταδιακά, όπως μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατά γύρω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διατροφή θα πρέπει να προχωρήσει σε στερεές τροφές. Οι Νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι, φυσιοθεραπευτές, και άλλα μέλη της ομάδας μεταμόσχευσης θα διδάξουν πώς να φροντίζει ο ασθενής τον εαυτό του πριν την έξοδό του από το νοσοκομείο.

 

Στο σπίτι:

Στο σπίτι, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η χειρουργική περιοχή καθαρή και στεγνή. Ο γιατρός σας θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Τα ράμματα ή χειρουργική συνδετήρες θα πρέπει να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης παρακολούθησης, αν δεν είχαν ήδη αφαιρεθεί πριν από την αναχώρηση από το νοσοκομείο. Ο ασθενής δεν πρέπει να οδηγεί μέχρι ο γιατρός να το επιτρέψει. Και άλλοι περιορισμοί δραστηριοτήτων μπορεί να ισχύσουν το πρώτο διάστημα. Οι επισκέψεις παρακολούθησης θα πρέπει να προγραμματιστούν συχνά μετά την επιστροφή στο σπίτι από το νοσοκομείο. Οι επισκέψεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, τεστ πνευμονικής λειτουργίας, ακτινογραφία θώρακος, βρογχοσκόπηση (εξέταση των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα που έχει μια στενής εστίασης τηλεσκόπιο στο τέλος για την προβολή) και βιοψία (αφαίρεση του ιστού από τον πνεύμονα για εξέταση κάτω από ένα μικροσκόπιο.) Η ομάδα μεταμόσχευσης θα εξηγήσει το χρονοδιάγραμμα για τις δοκιμές αυτές. Το πρόγραμμα αποκατάστασης θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 

·         πυρετό και / ή ρίγη - μπορεί να είναι ένα σημάδι της μόλυνσης ή απόρριψη

·         ερυθρότητα, οίδημα, αιμορραγία ή αποχέτευσης ή από την ιστοσελίδα τομή

·         αύξηση στον πόνο γύρω από τη θέση τομής

·         δυσκολία στην αναπνοή

 

Ο γιατρός μπορεί να δώσει πρόσθετες οδηγίες ή εναλλακτικές μετά την επέμβαση, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάστασή του ασθενή.

 

Τι γίνεται με την πρόληψη της απόρριψης;

Για να καταστεί δυνατή η μεταμόσχευση πνεύμονα και για να επιβιώσει το μόσχευμα στο σώμα του ασθενή, θα δοθεί φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή για την καταπολέμηση της απόρριψης. Κάθε άτομο μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά σε φάρμακα, και κάθε ομάδα μεταμόσχευσης έχει προτιμήσεις για διαφορετικά φάρμακα. Τα αντι-απόρριψης φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα περιλαμβάνουν:

 

·         κυκλοσπορίνη

·         tacrolimus

·         σιρόλιμους

·         αζαθειοπρίνη

·         μυκοφαινολάτη μοφετίλ

·         πρεδνιζόνη

 

Νέα φάρμακα κατά της απόρριψης συνεχώς αναπτύσσονται.  Οι δόσεις των φαρμάκων αυτών μπορεί να αλλάζουν συχνά, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή. Επειδή φάρμακα κατά της απόρριψης επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα που τα λαμβάνουν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις. Μια ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί μεταξύ πρόληψης της απόρριψης και ευαισθησίας στη λοίμωξη. Μερικές από τις λοιμώξεις στις οποίες οι μεταμοσχευμένοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι είναι οι άφθες, έρπητας, και οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος. Θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με τα πλήθη και όποιον άνθρωπο έχει κάποια λοίμωξη.

 

Ποια είναι τα σημάδια της απόρριψης;

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της απόρριψης. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα διαφορετικά. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

·         πυρετός

·         συλλογή υγρού στον πνεύμονα

·         μειωμένο επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα

·         δύσπνοια

Τα συμπτώματα της απόρριψης μπορεί να μοιάζουν με άλλες ιατρικές παθήσεις ή προβλήματα. Ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί την ομάδα μεταμόσχευσης για οποιαδήποτε ανησυχία που έχει. Οι συχνές επισκέψεις και επαφές με την ομάδα μεταμόσχευσης είναι απαραίτητη.

 

Το περιεχόμενο που παρέχεται εδώ είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν έχει σχεδιαστεί για τη διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή θα λάβετε από το γιατρό σας. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το γιατρό σας με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την ασθένειά σας.

 

 


7x5pjg85n7|0000ABC8|hhlta|articles|soma
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|hhlta|articles|soma|F1010D3F-3A9C-4DDC-8EBD-009365148495
mx7taf5gqm|00008E9992D3|hhlta|articles|soma|9F36FB32-A49D-419A-B3B4-21D8A25787CD
Επικοινωνία Koραή 6 Ν. Σμύρνη – Τ.Κ 171-21, Τηλ: 6977492874, www.heart-lung-transplant.gr, [email protected]

Παράρτημα Θεσσαλονίκης: Φυσικοθεραπευτήριο Κ. Ζαχαριάδη, Καραολή-Δημητρίου 49-51, ΤΚ 562 24 Εύοσμος Θεσσαλονίκης

Μέλος της European Heart-Lung Transplant Federation, www.ehltf.info
©2003-2024, All Rights Reserved. pubbuh